Meerval

De bekenste vissoort die vissers uit heel Europa naar Spanje trekt is de meerval.

Dit hebben we aan de Duitse bioloog en visser Roland Lorkowski te danken. Hij heeft in begin jaren 70 zo´n veertig meervalletjes vanuit Duitsland uitgezet in het stuwmeer Riba Roja.

Na zo’n kleine tien jaar ging men hier de meerval vangen. En zoals het dan gaat helpt de natuur, vogels en dergelijke met het verspreiden van eitjes en jongbroed. Daarbij kwamen de mensen die ze bij Mequinenza over de dam hebben gezet waardoor ze ook in het Mar de Aragon terecht kwamen.

De eerste die terug werden gevangen in Mequinenza waren toen zo´n meter tot anderhalf. Zo ontstond de jacht, op wat in het warme water zeer snel groeit, de Monsters van de Ebro!

We zijn nu ruim veertig jaar verder en visvrienden nu zijn het echt Monsters! Wie kent ze niet van foto’s en video’s.

Nu op halve leeftijd en velen die al richting en soms over de honderd kilo gaan, dat zijn de vissen waar iedereen van droomt.

De manieren van vissen zijn statisch met pellet, met kunstaas vertikalen of spinnen.

Helaas is het levend of doodaas niet meer toegestaan op het Mar de Aragon maar desondanks komen de grote vissen op de pellet en kunstaasvisserij er ook uit!

Met de info en begeleiding die je van Jos krijgt zal de kans er zijn. Hoe mooi zou het zijn om met zo’n monster op de foto te gaan.

Veel plezier aan het sleuren van de “Sloerie”.